Bademester-jarle.jpeg

Vi er badeverter, ikke barnevakter

Fellesferien er i gang og på en god dag fyller badeanlegget seg opp med mye folk. – Vi er veldig glad for alle som vil inn og bade, sier Jarle Drivernes, fagleder i Aquarama Bad. – Men vi har en utfordring, og det er foreldre som ikke passer godt nok på barna sine, sier han og viser til en tidligere hendelse.

Alene i bølgebassenget

Mens mor ikke var å finne, hadde en 4-åring beveget seg inn i bølgebassenget. Riktignok med armringer og uten bølger, men når bølgen kjøres i gang er dette ikke stedet for en fireåring. – Med en bølgehøyde på over en meter, skal ikke så små barn være alene i det bassenget, sier Jarle og forteller at det er foreldrenes ansvar å passe på dette. - Vi er badeverter, ikke barnevakter, sier han og forklarer hvorfor barn som ikke er svømmedyktige alltid må ha en voksen med seg i vannet. – Det er ofte mye folk i ferier, og mange hendelser kan være helt udramatiske selv om de oppleves voldsomme for de små. Sett at et barn hopper fra kanten og skaper en overraskende vannsprut som treffer et uoppmerksomt barn i ansiktet. Dette barnet blir redd og begynner å gråte. Det er da en voksen skal være tilstede og roe ned barnet, sier Jarle og forklarer at anleggets badeverter har et overordnet ansvar for hele anlegget, og skal være tilgjengelige dersom en nødsituasjon skulle oppstå. - En vannsprut i ansiktet er ikke en slik situasjon, sier Jarle. – Ei heller å hindre en 4-åring å forville seg alene ut i bølgebassenget. Her må foreldrene være seg sitt ansvar bevisst.

Sikkerhet i fokus

- For våre badeverter er det sikkerhet som alltid prioriteres, fortsetter Jarle. Selv om renhold også er en av deres oppgaver, er det primært sikkerhet som står i fokus. – Når våre badeverter ser et lite barn vandre alene rundt i badeanlegget, reagerer de umiddelbart. ”Hvor er foreldrene?” spør de seg, og ser de ikke en voksen følge noen meter bak, oppsøker de barnet for å spørre hvor foreldrene er. – Mange er veldig oppmerksomme, sier Jarle, men det er jo alltid noen som ikke helt forstår alvoret i å ha vann rundt seg på alle kanter. – De kan sitte i boblebadet, dampbadstuen, eller i kafeen med oppmerksomheten dypt begravd i mobiltelefonen sin. 

Du bader på eget ansvar

- Vi kan alltid bli flinkere på å kommunisere ut et budskap, derfor setter vi ekstra fokus på dette nå! I tillegg til at det er tydelig beskrevet både på nett og flere steder i anlegget, opplyser vi om dette over høyttaleranlegget flere ganger om dagen. Barn under 11 år skal ha med en badende, svømmedyktig voksen, og du bader alltid på eget ansvar. Sistnevnte gjelder for alle. Også de over 11 år. – Dersom du ikke er svømmedyktig skal du holde deg i de bassengene hvor du kan stå, sier han og viser til noen nestenulykker hvor barn og ungdommer som ikke er svømmedyktige har hoppet ut i idrettsbassenget uten å forstå hvor farlig det kan være for dem.

 Sinte foreldre

– Vi ser at ikke alle er like oppmerksomme på dette som oss, og det er nettopp derfor vi nå setter ekstra fokus på temaet. For vi vet at dette også er et problem i andre badeland, sier Jarle og sukker oppgitt på vegne av sine kolleger. – Vi vil jo bare barnas beste, men opplever ofte å bli skjelt ut av foreldre som blir bedt om å passe bedre på. Dette skjer nærmest daglig, og noe må gjøres. Men vi klarer det ikke alene. Vi må ha med alle foreldre og andre voksne som har med seg barn i badet. Vann er et utrolig gøyalt element, men det er også et man skal ha respekt for. Enten man er badevert eller forelder, sier han før han stikker walkie-talkien tilbake i beltet og går ned igjen i badet for å bidra til å ivareta sikkerheten.

 

LES MER: