aquarama_bad_aquafitness_vanngymnastikk_0007.jpg

Trening i vann

Du trenger ikke jogge og sykle på land, for å komme i form. Trening i vann kan være vel så effektivt! Her får du tips til hvordan du starter.


Vann gir mer motstand enn luft, og det betyr at du må jobbe hardere når du utfører øvelser i vannet. Da styrker du både hjerte-karsystem og musklene. Dersom man er flink til å presse seg selv, og trener mer høy intensivitet og puls, vil man fort merke at formen blir bedre etter noen runder i bassenget.

Trening i vann er skånsomt for sener, ledd og skjelett. Man kan få minst like stor treningseffekt av å trene i vann som på land. Men at trening i vann er langt mer enn bare svømming eller svømmerelaterte aktiviteter. Det finnes nemlig en rekke treningsformer å velge mellom, Aquagym og Aquarun er to eksempler som passer for de aller fleste.

Aquagym

Aquagym utføres på grunna i bassenget. Mesteparten av kroppen skal være under vann, mens hodet skal være godt over vannflata. Treningen går ut på å bevege seg i store bevegelser i vannet, og avhengig av hvilke øvelser man kjører får man aktivert ulike muskelgrupper. Vannmotstanden gjør bevegelsene til en skånsom styrketrening. Treningen kan kjøres med enten lav eller høy intensitet og krever ingen forkunnskap når det gjelder svømming. Og dersom du holder intensiteten oppe og trener med høy puls, kan du ta deg skikkelig ut og få en god kardiovaskulær økt.

  • Oppvarming: Svøm eller gjør store bevegelser i vannet i 10-15 minutter
  • Trening: 8-10 øvelser du velger selv, med 40 sekunders arbeidstid og 20 sekunders pause mellom hver øvelse. Kjør 3-4 serier av dette.
  • Nedtrapping: Svøm noen lengder og strekk ut de store muskelgruppene i vannet, gjerne 5-10 minutter

Aquajogg

Aquarun, altså løping i vann med flytebelte rundt livet, er en annen treningsform ekspertene trekker frem. Den er både skånsom og effektiv, den kan være god treningsform ved skade eller sykdom – eller som pause fra kulde, regn, snø og glatte veier. Du kan faktisk sammenligne det med å jogge på land. Forskjellen er at du ikke er nedi bunnen og dermed får du ikke så mye fremdrift, men det er både tungt og effektivt. En del løpere bruker det som alternativ trening for å avlaste beina. Jeg vil faktisk anbefale folk som ønsker å trene seg i form, med å starte i vann. Det er fordi det er veldig skånsomt for sener, ledd og skjelett.

  • Oppvarming: Svøm, småjogg med flytebelte eller gjør store bevegelser i vannet i 10-15 minutter.
  • Trening: Intervaller. Løp knallhardt i 40 sekunder, for så å hvile i 20 sekunder. Gjennomfør 10-15 serier. Eller: løp hardt i 4 minutter, hvil så i 1-2 minutter. Gjennomfør 5-8 slike serier.
  • Nedtrapping: Småjogg og tøy ut i 5-10 minutter.

Er et av dine nyttårsforsett å komme i form? Bli sterkere? Få bedre helse? Et medlemskap på Aquarama gir deg full tilgang til idrettsbasseng, stupeanlegg, velværeavdeling, utebasseng, bølgebasseng, boblebad, badstuer med mer. Aquarama gir deg fantastiske muligheter både for trim og trening. 

Bli medlem på Aquarama her.